Amarantus


Już 743 osób uznało ten artykuł za wartościowy, oceniając go na / 5!

Amarant ekspandowany Intenson
Amarant ekspandowany Intenson
Amarantus (amarant, szarłat, szarłat wiechowaty) należy do rodziny szarłatowatych i jest zbożem od wieków uprawianym na świecie. Stanowił podstawę wyżywienia w dawnych czasach dla Inków, Majów i Azteków. Badania archeologiczne ustaliły, że występował on już 4000 lat p. n. e. w Ameryce Południowej i Północnej.

Właściwości Amarantusa

Ze względu na składniki odżywcze nazywany jest rośliną XXI wieku. Opinie dietetyków są zgodne: amarant należy do grupy roślin określanej mianem zdrowej żywności. Zawartość błonnika w tej roślinie jest trzy razy większa niż w pszenicy czy życie, dzięki czemu pobudza ruchy jelitowe i działa regenerująco na uszkodzoną błonę śluzową układu pokarmowego. Szarłat zawiera antyoksydanty i skwaleny, które opóźniają proces starzenia się organizmu. Jest doskonałym składnikiem diety dla chorych na anemię, miażdżycę, cukrzycę czy choroby układu krążenia. Badania potwierdziły dużą zawartość białka w nasionach oraz cennych kwasów tłuszczowych, między innymi linolowego i oleinowego, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Zboże to zawiera dużo magnezu i witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C i witaminę E. Amarant prawie w 50% to skrobia w postaci amylopektyny, która jest łatwiej trawiona i przyswajalna niż na przykład skrobia prosa.

Spożywcza gorzka sól epsom

Zastosowanie Amarantusa

Skrobia pozyskana z jego nasion jest wykorzystywana do zagęszczania żywności, produkcji pudrów kosmetycznych, aerozoli hipoalergicznych, krochmali, a nawet folii ulegających biodegradacji. Wywar z nasion może być używany jako środek o działaniu gojącym i aseptycznym. Stosowany jest w przypadku zapalenia gardła, krwotoków i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Zboże to wykorzystywane jest również jako pasza dla zwierząt.

Jaki wybrać amarantus i gdzie go kupić?

Gdzie kupić Amarantus? Zarówno sam szarłat, jak i produkty mające w składzie to zboże można zakupić w stacjonarnych sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością lub online. Poniżej znajduje się lista produktów pozwalająca na porównanie cen.

Szarłat w specjalistycznych dietach

Amarant nie zawiera glutenu, dlatego stanowi niezastąpiony produkt dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę, kukurydzę i inne zboża, a także na rośliny strączkowe, mleko, jaja, orzechy i drożdże. Roślina ma także niski indeks glikemiczny IG (35), dlatego zaleca się ją osobom chorym na cukrzycę czy stosującym dietę Montignaca.

Postaci amarantusa

Amarant to zboże, które poddawane jest wielu metodom przetwórstwa, dzięki którym uzyskujemy jego różne postacie. Na polskim rynku spotkać więc można mąkę, mleko kaszę, płatki i olej z amarantusa, a także amarantus ekspandowany (popping), który doskonale nadaje się jako dodatek do musli lub po prostu do mleka. Do codziennej pielęgnacji ciała zaleca się stosowanie olejku z amarantusa, który zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz skwalenu. Wykazuje on też działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Przepisy z amarantusem

Amarant Bio Planet
Amarant Bio Planet
Amarant to roślina, która dotarła do nas stosunkowo niedawno, dlatego można mieć wątpliwości, w jaki sposób należy przyrządzać produkty z jej udziałem. Wyrabia się z niego różnego rodzaju chleby, bułeczki, wafle, precelki, naleśniki, makarony, tortille i budynie. W zależności od postaci amarantusa,jaką mamy, możemy podawać go także w następujących formach:

  • W sałatkach,
  • W ciastkach,
  • Z warzywami lub
  • Prażony.

Dla kogo amarant?

Amarant to dobry produkt dla sportowców, osób starszych lub po długotrwałych chorobach oraz dla kobiet ciężarnych. Sprawdzi się u dzieci, a można go podawać niemowlętom już od 9 miesiąca życia. Szarłat to nasz najlepszy sprzymierzeniec w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i przeciwnowotworowej. U starszych ludzi pobudzi spowolnioną perystaltykę jelit i zapobiegnie colopatii.

Producenci i cena amarantusa

Popularni producenci ekologicznej żywności mają zwykle w swojej ofercie również amarant, a należą do nich Intenson, Bio Planet, Dobra kaloria, Amarello czy Natural Logico. Szarłat nie jest tani; za kilogram tego zboża zapłacimy od około 15 do 20 złotych.

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

6 komentarzy
  1. Skribba 2 lata temu

    W PiP widziałam niedawno chleb z szarłatem. Może ma ktoś sprawdzony przepis na takie pieczywo? :)

  2. Farmer 7 miesięcy temu

    Witam mam do sprzedania około 15 ton amarantusa wpelni ekologiczny. Tel 509967514

  3. nelocinco 6 miesięcy temu

    Ciekawe, czy ten amarantus popping też tak szybko wietrzeje, jak inne tego typu wyroby? Kiedyś połakomiłam się na 2 różne takie produkty i może po 2 tygodniach od otwarcia (a były potem przesypane do słoika) nie miały ŻADNEGO smaku :O

  4. Lila 6 miesięcy temu

    Fajnie, że można teraz tyle nowych ziaren kupić, bo czasem to już nie wiem, co wymyślić dzieciakom:P A tak to zawsze jakaś nowość, jakiś nowy przepis. W sumie to nie wiem, jak kiedyś ludzie mogli jeść w kółko te same produkty, kasze itp…

  5. Pola 1 miesiąc temu

    nelocinco, heh, ja miałam to samo. Od tej pory już żadnych ziaren ekspandowanych nie kupuję.

  6. Mieliko 5 dni temu

    A jak długo trzeba gotować ten amarantus?

Gdzie kupić Amarantus w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.