Cukier brzozowy Ksylitol



Cukier brzozowy to dobry zamiennik zwykłego, buraczanego, białego cukru. Jest to substancja słodząca pochodząca bezpośrednio z drzewa brzozy, które zawiera ksylany (polisacharydy). W wyniku opatentowanej metody, chemicznej redukcji, a następnie oczyszczania powstaje ksylitol, czyli cukier brzozowy. Pod względem chemicznym są to cząsteczki polialkoholowe. Taka struktura ma zdolność pobudzania receptorów smakowych naszego języka, które są odpowiedzialne za słodki smak. Cukier brzozowy, a właściwie ksylany występują nie tylko we włóknach z drzewa brzozowego, ale także w innych warzywach i owocach. Na rynku bardzo często można natknąć się na ksylitol wytwarzany z kolb kukurydzy, który pochodzi z Chin.

Właściwości

W przeciwieństwie do cukru, ksylitol utrudnia rozwój grzybicy i drożdżaków w przewodzie pokarmowym. Należy jednak stosować go z umiarem, bo u niektórych osób z kandydozą tylko pogarsza ich stan. Ksylitol dodaje się do aerozoli do nosa, gdyż hamuje on rozwój bakterii streptococcus pneumoniae, które wywołują zapalenie ucha środkowego oraz ma on korzystny wpływ na zatoki. Ponadto ksylitol zwiększa wchłanianie wapnia w organizmie, co pomaga walczyć z osteoporozą lub przynajmniej jej przeciwdziałać. Istnieją także badania (jak do tej pory, tylko na zwierzętach) sugerujące, że stymuluje on produkcję kolagenu w organizmie. 100 g ksylitolu to 200 kcal.

Ksylitol a zdrowe zęby

Cukier brzozowy Pięć przemian
Cukier brzozowy Pięć przemian
Obecna sława i popularność cukru brzozowego wzięła się z jego niewątpliwych właściwości antybakteryjnych oraz faktu, że nie fermentuje on w jamie ustnej. Po spożyciu ksylitolu nie tworzą się nam w buzi kwasy organiczne, jak ma to miejsce w przypadku białego cukru, więc nasze szkliwo nie jest narażone na uszkodzenia. Z tego właśnie powodu cukier brzozowy jest polecany przez stomatologów jako znacznie zdrowsza opcja. Ksylitol przywraca nam prawidłowe pH w ustach. Obecnie można spotkać gumy do żucia słodzone właśnie ksylitolem, które z pewnością bardziej przysłużą się zdrowiu naszego uzębienia.

Ksylitol dla dzieci i kobiet w ciąży

Cukier brzozowy uznaje się za środek bezpieczny do stosowania u dzieci i u kobiet w ciąży. Dzieciom można podawać go od 3 roku życia i obserwować reakcję przewodu pokarmowego. Jeśli nie pojawią się żadne niepożądane objawy, można kontynuować podawanie ksylitolu (dawka początkowa to 0,5 g na dobę. Jak w przypadku innych rodzajów cukru, należy jednak go stosować z ostrożnością, ponieważ zawiera dużo kalorii. W razie wątpliwości najlepiej zasięgnąć opinii lekarza.

Sprawdź też inne pasty do zębów dla dzieci bez fluoru.

Czy cukier brzozowy szkodzi?

Jak każdy środek słodzący – cukier brzozowy należy używać z rozwagą. Pierwsze podejście powinno skończyć się na łyżeczce tego produktu. Większe jednorazowe ilości ksylitolu, na początku mogą skończyć się nieprzyjemnymi objawami ze strony naszego układu pokarmowego (np. biegunką czy wzdęciem). Zbyt duże porcje cukru brzozowego mogą zmienić środowisko bakteryjne w naszych jelitach, więc nie należy przekraczać dawki 40 gramów dziennie. Dużo także zależy od indywidualnych reakcji organizmu na ten środek słodzący. U niektórych nie będzie wywoływał on żadnych sensacji i będzie można z niego swobodnie korzystać. Nie poleca się podawać cukru brzozowego małym dzieciom do 2 – 3 roku życia. Muszą na niego uważać także osoby z chorymi nerkami, gdyż nasila on katabolizm puryn. Właściciele psów powinni wiedzieć, że ksylitol jest bardzo niebezpieczny dla psów – już niewielka ilość może wywołać u nich hipoglikemię.

Zobacz także inne produkty zwierające cukier brzozowy zwany też ksylitolem:

Kosmetyki z ksylitolem Aktualna cena
Produkty z ksylitolem Aktualna cena
Suplementy i odżywki z ksylitolem Aktualna cena
Ksylitol dla dzieci Aktualna cena

Cukier brzozowy dla osób z cukrzycą

Ksylitol jest mniej kaloryczny od zwykłego cukru, często więc jest polecany dla osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to dobry zamiennik cukru dla osób cierpiących na cukrzycę – nie powoduje wyrzutów insuliny. Jest częstym składnikiem słodyczy dla diabetyków.

Ksylitol a cukier – porównanie

Cukier stanowi pożywkę dla bakterii, natomiast ksylitol wykazuje właściwości bakteriobójcze. Ksylitol zawiera też o 40% mniej kalorii (dla porównania: jedna łyżeczka cukru buraczanego zawiera 27 kcal, natomiast cukru brzozowego – 14,4 kcal). Ksylitol, w przeciwieństwie do cukru pochodzącego z buraków cukrowych, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych takich jak zapobieganie osteoporozie czy opóźnianie procesów starzenia się. Zawiera też o 75% mniej węglowodanów i zmniejsza łaknienie na słodycze.

Producenci i cena cukru brzozowego

Cukier brzozowy Intenson
Cukier brzozowy Intenson
Producenci cukru brzozowego to Danisco, Intenson, Zielony Listek, Sante, Gaja, czy Santini. Nie jest to tani produkt. Za kilogram cukru brzozowego zapłacimy od 20 do nawet 40 złotych.

Jaki cukier brzozowy wybrać i gdzie go kupić?

Obecnie na rynku można znaleźć cukier brzozowy produkowany w Finlandii lub Chinach. Ten ostatni jest nieco tańszy od fińskiego, jednak wiele osób obawia się, że pochodzi z upraw, gdzie rośliny są poddawane genetycznej modyfikacji. Cukier brzozowy można kupić w sklepach internetowych i sklepach ze zdrową żywnością oraz w dużych marketach pod postacią sypkich kryształów. Jest to także składnik cukierków, lizaków, gum, dżemów i soków. Na etykiecie znajdziemy go oznaczonego kodem E 967.

Ksylitol - cukier brzozowy
Ksylitol – cukier brzozowy

Cukier brzozowy Ksylitol

Porównaj aktualne ceny

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

1 opinia
  1. Jamie 2 miesiące temu

    Jeśli chcę zamienić biały cukier na zdrowszy, to co jest lepsze – ksylitol czy stewia?

Gdzie kupić Cukier brzozowy Ksylitol w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.