Inulina


Już 404 osób uznało ten artykuł za wartościowy, oceniając go na / 5!

Inulina jest to naturalnie występujący węglowodan, który należy do grupy błonników pokarmowych zwanych fruktanami. Można ją znaleźć w wielu roślinach, m. in w cykorii, łopianie, mniszku lekarskim, cebuli, czosnku, pszenicy i bananach. Nie jest tak słodka jak biały cukier, ma za to niski indeks glikemiczny oraz mniejszą kaloryczność (15 kcal na 10 gr). Najczęściej jest pozyskiwana z korzenia cykorii. Jej dobroczynne działanie polega na tym, iż nie jest ona trawiona w cienkim jelicie, tylko pęcznieje i spowalnia proces wchłaniania substancji odżywczych do krwi (zmniejsza przyswajanie tłuszczów i cukrów).

Zastosowanie inuliny

Preparaty z inuliną
Preparaty z inuliną
Inulina jest wykorzystywana jako dodatek do różnego rodzaju produktów spożywczych m. in. deserów mlecznych, jogurtów, serów, wypieków, czekolady, lodów, zup, sosów i suplementów diety. Obniża ich kaloryczność, a nie zmienia smaku, co jest wykorzystywane przez osoby odchudzające się. Dodana do wypieków i deserów wydłuża ich przydatność do spożycia. Inulina jest wykorzystywana w diagnostyce chorób nerek, dzięki niej można określić szybkość filtracji w kłębuszkach nerkowych. Substancja jest również dodawana do środków czystości. Na rynku jest dostępna w postaci białego proszku, który dopiero po posmakowaniu jest lekko słodki oraz dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Właściwości i działanie inuliny

Inulina to dobroczynny prebiotyk, który jest pożywką dla korzystnej mikroflory jelit, przez co podnosi odporność organizmu i pozwala bronić się przed pasożytami. Substancja nie powoduje próchnicy, zmniejsza problemy z wydalaniem i ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego. Zmniejsza stężenie trójglicerydów we krwi, co obniża ryzyko choroby miażdżycowej. Pomaga w lepszym wchłanianiu się wapnia, co może zapobiegać osteoporozie. Zmniejsza także poziom mocznika i stężenia glukozy we krwi. Może być używana przez diabetyków.

Użycie zbyt dużej ilości inuliny może jednak spowodować wzdęcia, gazy, nudności i wymioty. Nie poleca się jej stosować jako zamiennik cukru do kawy, gdyż jest zbyt mało słodka i łatwo użyć jej zbyt wiele. Najlepiej ograniczyć się do 10 – 20 gramów dziennie.

Ceny inuliny

Inulinę zakupimy w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością, aptekach oraz sklepach internetowych online. Za kilogramowe opakowanie zapłacimy około 30 złotych.

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

4 komentarze
  1. Lucek 2 lata temu

    Czy ktoś próbował jakiś przepisów z inuliną?w sensie piec ciasto typu biszkopt czy babkę?Tu jest napisane, że inulina jest wykorzystywana do wyrobów cukierniczych, ale czy ktoś faktycznie na niej piekł?

  2. Really 2 lata temu

    Piekłam ciasto drożdżowe na inulinie i wyszło. Także może biszkopt i babka też wyjdą..ale w sumie drożdżaki urosną na każdym cukrze ;)

  3. ulikaska 1 miesiąc temu

    Czy inulina jest bezpieczna dla dzieci?

  4. celiks 6 dni temu

    Nie wiem, jak się ma inulina do odchudzania, bo skoro jest mniej słodka i więcej się jej bierze niż cukru, to może wcale nie jest takim dobrym zamiennikiem? Chyba, że ma naprawdę dużo mniej kalorii? Pomijam fakt, że jest zdrowsza.

Gdzie kupić Inulina w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.