Jarmuż


Już 836 osób uznało ten artykuł za wartościowy, oceniając go na / 5!

Jarmuż
Jarmuż
Jarmuż to warzywo z rodziny kapustowatych. Jego liście są pokarbowane na brzegach, w kolorze intensywnie zielonym lub fioletowym. Smak ma pikantny z nutką goryczy.

Właściwości jarmużu

Był on bardzo popularny w średniowieczu, a starożytności uprawiano go jako roślinę jadalną i ozdobną. Warzywo zawiera dużo chlorofilu, który ma działanie przeciw utleniające oraz sporą ilość karotenu. W jego skład wchodzą także witaminy z grupy B, witamina E, oraz duża dawka witaminy C. Szklanka surowego jarmużu pokrywa 70% dziennego jej zapotrzebowania. Liście są także bogate w błonnik, magnez, cynk, żelazo, wapń i luteinę, która ma dobroczynny wpływ na wzrok.

Sezon na jarmuż rozpoczyna się we wrześniu i trwa aż do przymrozków. Przemarznięte liście zyskują na smaku, tracą swoją goryczkę i stają się delikatniejsze i słodsze. Roślina nie jest wymagająca w uprawie. Można ją posiać prawie na wszystkich rodzajach ziemi, bezpośrednio do gleby w czerwcu lub lipcu, albo po zakiełkowaniu, już w maju lub czerwcu. Jest on mrozoodporny i jego zbiory mogą trwać przez całą zimę.

Produkty z jarmużem

Zastosowanie i przepisy z jarmużem

Liście tego warzywa je się na surowo, dodając do sałatek i surówek, można je gotować, zapiekać, smażyć oraz mrozić. Jarmuż to warzywo lekko strawne, polecane jest dla starszych osób oraz dzieci. Często stanowi składnik soków oraz zielonych koktajli. Usmażony jest zdrową alternatywą dla ziemniaczanych czipsów. Młode liście jarmużu są bardziej delikatne i najlepiej nadają się do sałatek. Większe są twardsze, i należy z nich koniecznie wyciąć łykowate nerwy. Warto go zużywać na bieżąco, a jeśli mamy jego większą ilość, możemy po zwilżeniu wodą włożyć go do foliowej torebki i przechowywać w lodówce.

Zbyt duża ilość surowego jarmużu może zaburzyć wchłanianie jodu z pokarmu, dlatego osoby z chorą tarczycą muszą na to uważać. Warzywo także jest bogate w szczawiany, co przy kamicy nerkowej, w szczególności kamieni typu szczawianowego, nie jest wskazane.

Ceny jarmuża w sklepach

Jarmuż jest rzadko spotykany w sklepach. Można popytać o niego na lokalnych bazarach i targach. Czasem jest dostępny w marketach i leży przeważnie obok różnego rodzaju sałat Ile kosztuje jarmuż? Często sprzedawany jest w pęczkach, cena na rynku to około 3 złote. W markecie z napisem organic to koszt już 9 złotych za pęczek.

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

7 komentarzy
  1. Fredzia 2 lata temu

    Może ktoś podrzucić sprawdzone i smaczne przepisy na jarmuż?Ja przeważnie wrzucam liście do wyciskarki robię z niego i innych warzyw sok. W daniach jeszcze go nie próbowałam…

  2. Łapkowska M. 2 lata temu

    Podrzucam na smaczna jaglankę z jarmużem kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/kasza_jaglana_cukinia_jarmuz/przepis.html

  3. Natura 2 lata temu

    Przepis na koktajl z jarmużem? Proszę bardzo :D Dajesz jarmuż – tak ze dwa porządne liście, dodajesz banana, jabłko, gruszkę i kiwi i wszystko ze sobą mielisz/miksujesz (tu są fajne blendery http://www.parazgara.pl/blender/). Jarmuż musisz umyć porządnie bo wychodzą z niego robale :DDDD więc jeśli nie chcesz ich zmiksować to musisz się ich pozbyć czym prędzej na etapie mycia :P

  4. Danka 2 lata temu

    A ja się swego czasu naszukałam tego jarmużu, jak głupia. Teraz go prawie wszędzie dostaniecie. Rok temu jak zapytałam baby na rynku czy ma jarmuż, to mi powiedziała że to roślina do dekoracji galartów! Już miałam sama zacząć uprawę ;P

  5. eko 2 lata temu

    bez problemu kupujemy teraz jarmuż z biedronki : )))

  6. Oliwka 7 miesięcy temu

    Zrobiłam ostatnio chipsy z jarmużu i naprawdę mi smakowały. Jarmuż kupuję w Biedronce, tam jest świeży i tani.

  7. Fiffi 2 tygodnie temu

    Do czego można by porównać smak jarmużu na surowo? Do szpinaku może?

Gdzie kupić Jarmuż w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.