Masło kakaowe



Masło kakaowe zrobiło w ostatnich latach zawrotną karierę, zwłaszcza w kosmetyce. To jednak substancja, która była stosowana już w dawnych czasach w rytuałach leczniczych. Ma nie tylko piękny, delikatny, czekoladowy zapach i smak, ale także wykazuje wiele właściwości, dzięki którym obecnie stosowane jest do pielęgnacji niemal wszystkich części ciała oraz w celach leczniczych i spożywczych.

Pozyskiwanie masła

To naturalny tłuszcz roślinny otrzymywany z ziarna kakaowego. Kakaowiec właściwy pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Największymi producentami owoców kakaowca są kraje afrykańskie: Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Nigeria. Plantacje znajdują się także w obszarach równikowych Azji oraz Ekwadorze, Brazylii, Dominikanie, Kolumbii i Meksyku. Do prawidłowego rozwoju tej rośliny potrzebna jest odpowiednia wilgotność oraz wysoka temperatura, której średnia roczna nie może być niższa niż 22 stopnie. Po około pięciomiesięcznym okresie dojrzewania owoce kakaowca są ścinane. W celu uzyskania masła kakaowego, oczyszczone ziarna poddaje się kolejno procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia. Pozostałe wytłoczyny wykorzystywane są do produkcji kakao.

Właściwości masła kakaowego

Nierafinowane masło kakaowe Alexx BIO
Nierafinowane masło kakaowe Alexx BIO
Nierafinowane masło kakaowe jest tłuszczem dość kruchym, jasnożółtym, o zapachu delikatnie kakaowym i łagodnym smaku. Może być stosowane zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zawiera duże stężenie składników wykazujących działanie przeciwutleniające (przeciwutleniacze, antyoksydanty), a także cennych dla zdrowia kwasów: palmitynowego, oleinowego i stearynowego. Przeciwutleniacze chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry oraz za powstawanie chorób. Masło to wykazuje właściwości nawilżające i uelastyczniające skórę. Łagodzi stany zapalne skóry i może być stosowane przez osoby skłonne do uczuleń.

Działanie i zastosowanie w kosmetyce

Wygładzająca maseczka do włosów z masłem kakaowym Ziaja
Wygładzająca maseczka do włosów z masłem kakaowym Ziaja
Zastosowanie masła kakaowego jest szerokie i dość powszechne. Naturalne, nierafinowane masło wykazuje działanie nawilżające, natłuszczające i ochronne. Nadaje się do masażu całego ciała, również w okresie ciąży. Ma ono właściwości uelastyczniające i zapobiegające rozstępom. Polecane jest dla cery suchej, zniszczonej i łuszczącej się. Stosuje się je po opalaniu, przy drobnych otarciach, do walki ze zmarszczkami czy przy różnego rodzaju problemach skórnych np. egzemie, łuszczycy czy skórze atopowej. Masło to jest najlepsze na spierzchnięte usta, przesuszone dłonie i stopy oraz zrogowaciałe łokcie i kolana. Można je stosować na suche końcówki włosów, jako ochronę przed słońcem i słoną wodą na wakacjach. Dogłębnie nawilża i ma właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega procesom starzenia skóry. Stanowi doskonałą ochronę skóry przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi: wiatrem i mrozem oraz łagodzi podrażnienia spowodowane poparzeniem. W kosmetykach domowej roboty wykorzystywane jest jako środek delikatnie przyciemniający skórę i wyrównujący koloryt. Jest na tyle łagodne, że może być stosowane nawet do pielęgnacji skóry noworodków. Ma też bardzo dobre opinie wśród samych użytkowników. Warto zapoznać się z jedną z recenzji tego naturalnego kosmetyku:

Kosmetyki z masłem kakaowym

Niektóre firmy wprowadziły na rynek całe zestawy kosmetyków do pielęgnacji ciała z masłem kakaowym. Wśród nich znaleźć możemy balsamy, mleczka, mydła, kremy, pomadki ochronne, peelingi, olejki i kremy do opalania, maseczki i szampony do włosów, preparaty na rozstępy czy kremy do twarzy. Masło to wykorzystywane jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji wszelkiego rodzaju kosmetyków, w tym czopków i globulek. Tłuszcz topi się w temperaturze ciała, dzięki czemu umożliwia uwalnianie się substancji leczniczej po aplikacji czopka.

Zastosowanie tłuszczu kakaowego w kuchni

Ten roślinny tłuszcz może być z powodzeniem wykorzystywany w kuchni. To produkt, którego zawartość w 100% stanowi tłuszcz, w tym 60% – kwasy tłuszczowe nienasycone. Pozostałe 33% to kwasy tłuszczowe jednonienasycone i 3% – kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Oto kilka powodów, dla których warto stosować to masło do przyrządzania potraw:

  • Nadaje potrawom delikatny, czekoladowy smak,
  • Nadaje potrawom gładką konsystencję,
  • Jest odporny na wysokie temperatury (można go podgrzewać do temperatury nawet 200 stopni Celsjusza),
  • Można go używać mniej niż innych tłuszczów,
  • Jest doskonałym zamiennikiem żelatyny.

Tłuszcz kakaowy ma swoje zastosowanie w przemyśle cukierniczym, w produkcji czekolad, kremów i deserów. Warto jednak wiedzieć, że jest on bardzo kaloryczny, w 100 g znajduje się aż 884 kcal.

PlanetBio Masło kakaowe BIO 150g
PlanetBio Masło kakaowe BIO 150g – Masło kakaowe do jedzenia

Masło kakaowe spożywcze

Porównaj aktualne ceny

Jakie masło kakaowe wybrać i kupić??

Dobry tłuszcz kakaowy kupimy w sklepach ze zdrową żywnością (eko i bio), mydlarniach lub sklepach online. Warto sprawdzić, gdzie można go kupić najtaniej:

Gdzie kupić kosmetyki do ciała i do opalania z masła kakaowego?

masło kakaowe
Masło kakaowe

Masło kakaowe kosmetyczne

Porównaj aktualne ceny

Producenci i ceny masła kakaowego

Wśród producentów naturalnego tłuszczu kakaowego znajdują się Alexx BIO, CosmoSPA, Amber czy Olvita. Jest on stosunkowo tani, gdyż jego cena waha się w granicach od 12 do 13 złotych za 100 g. Firmy, które mają w swojej ofercie kosmetyki z masłem kakaowym to między innymi Ziaja, Palmers, BingoSpa, Organic Therapy i Queen Helene.

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

7 komentarzy
  1. KaplickaZ. 2 lata temu

    Masła kakaowego to używam we wakacje do opalania się. Wiem, że to nie najwyższa ochrona, ale nad Bałtyk jak znalazł ;)

  2. Honorata 2 lata temu

    Ja swego czasu robiłam zdrową nutellę, oczywiście ze spożywczego masła kakaowego. Nie wychodzi taka, jak ze sklepu, ale całkiem zjadliwa ;)

  3. majka 2 lata temu

    MASŁO KAKAOWE JEST ZAJEBISTE DO OPALANIA. Zawsze po nim jestem opalona na mahoń:-))) love it!

  4. fiona 2 lata temu

    Masło kakaowe Ziaja idealnie nawilżyło moją suchą i szorstką skórę. Po tygodniu już zauważyłam spektakularne efekty! Jestem mega zadowolona. Teraz zakupię masło kakaowe do opalania, ciekawa jestem efektów.

  5. erinak 1 rok temu

    Masło kakaowe, takie kupowane na wagę w pojemnikach, nierafinowane, pachnie po prostu urzekająco! I super odżywia skórę.

  6. Jarka 6 miesięcy temu

    Jadalne masło kakaowe – hm, rzeczywiście, a zawsze patrzyłam na nie jak na kosmetyk:)

  7. Hania 6 miesięcy temu

    Słyszałam, że masłem kakaowym smaruje się skórę przed opalaniem na solarium… chyba muszę spróbować. Na słońcu w każdym razie sprawdza się super:)

Gdzie kupić Masło kakaowe w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.