Salsefia



Kozibród porolistny zwany salsefią to gatunek pochodzący z rodziny roślin astrowatych. Salsefia uprawiana jest dla jadalnego korzenia i liści. Dziko rośnie na terenach Europy Południowej, Turcji, Algierii, Maroka, Libii i Tunezji. Spokrewniona jest ze skorzonerą, jednak hodowana była znacznie wcześniej, już w starożytności np. w Rzymie i Grecji. W Polsce początkowo wykorzystywano ją w lecznictwie.

Jadalny korzeń salsefii ma długość do 30 cm, barwę ciemno – żółtą i jasny miąższ. Jego smak przypomina połączenie pietruszki ze skorzonerą. Aby korzeń po obraniu nie ściemniał, trzeba go skropić octem lub sokiem z cytryny.

Salsefia, jej właściwości i działanie

Salsefia to bogate źródło potasu, skrobi, żelaza, magnezu, fosforu, kwasu foliowego i soli mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C i E oraz inulinę, która ma działanie stymulujące na florę bakteryjną układu pokarmowego. Polecana jest szczególnie diabetykom oraz osobom ze schorzeniami żołądka, jelit i wątroby. Salsefia ze względu na sporą ilość błonnika dobrze wpływa na proces trawienia i obniża poziom cholesterolu. Zawartość kwercetyny sprawia, iż ma ona właściwości przeciw utleniające. Jest to warzywo niskokaloryczne, 100 gramów zawiera tylko 16 kalorii. Mleczny sok salsefii, ma naturalne właściwości uspokajające, które pomogą w problemach z zasypianiem. Zawartość manganu pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz związków purynowych, które powodują dnę moczanową. Duża ilość miedzi zapobiega złamaniom i osteoporozie.

Ekologiczna żywnosc
Ekologiczna żywnosc

Eko żywność w sklepach

Porównaj aktualne ceny

Jakie ma zastosowanie

Korzenie kozibrody porolistnego możemy spożywać w formie ugotowanej, polane masłem lub bułką tartą oraz zapiekane pod beszamelem. Doskonale nadają się do zup i gulaszy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Młode pędy, surowe i starte, można dodawać do sałatek i surówek. Salsefię siejemy wiosną lub we wczesnych, letnich miesiącach, w nasłonecznionym miejscu. Kiedy zakwitną niebieskie kwiaty, należy je ściąć, aby potem korzeń nie był twardy i złykowaciały. Roślina wymaga częstego podlewania i spulchniania gleby. Plony zbiera się późną jesienią, po pierwszych przymrozkach lub wiosną następnego roku. Po żniwach salsefię wykopuje się i przechowuje, najlepiej w piwnicy do następnego siewu.

Gdzie kupić salsefie?

Kozibród porolistny jest raczej trudno dostępny, możemy go znaleźć u lokalnych rolników (podobnie jak topinambur) lub na miejscowych targach.

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

6 komentarzy
  1. Alfreda 2 lata temu

    Pierwszy raz w życiu słyszę o tym warzywie. Trzeba wypróbować, tym bardziej że cena zachęca :)

  2. Alvaro 2 lata temu

    Smak pietruszkowy? I salsefie nazywają polskimi szparagami? A w którym miejscu szparagi mają smak pietruszki?? O.o

  3. agnieszka 1 rok temu

    Zapraszam do zakupu warzyw znanych i mniej znanych jak:
    salsefia, skorzonera, jarmuż, topinambur, kard, fenkuł…
    oraz
    – owoce pigwy(polska cytryna), czarna porzeczka, malina…
    – jaja kurze i kacze z wolnego wybiegu
    -jaja przepiórcze
    – mąka pszenna i żytnia
    – mleko kozie i twarogi z mleka koziego
    Produkty pochodzą z małego gospodarstwa prowadzonego metodami naturalnymi bez użycia pestycydów, antybiotyków czy innych chemicznych wspomagaczy.

    AgnieszkaRogula
    okolice Sandomierza
    tel: 733-096-541
    rogulabio@gmail.com

  4. Jadwiga 1 rok temu

    Widziałam kiedyś przepisy na potrawy z salsefią. Zignorowałam, bo co to właściwie za twór i gdzie to kupić? Ale widzę,ze jest dość odżywcza, chyba jednak warto sięgnąć po te przepisy, ciekawi mnie ten smak:P

  5. Olek 1 rok temu

    Czy ktoś z Was próbował? Smak jest do zniesienia??

  6. Ewa 1 rok temu

    Nigdy nie spotkałam się z taką rośliną… ;)

Gdzie kupić Salsefia w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.