Spirulina



Spirulina to mikroskopijna niebiesko – zielona alga, która bardzo korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Dawno temu stanowiła pokarm dla Azteków oraz niektórych plemion afrykańskich. Naturalnym środowiskiem występowania spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Alga ma budowę spirali i mierzy tylko 500 mikrometrów. Spirulina jest spożywana na całym świecie, ze względu na jej odżywcze właściwości i cenne właściwości. Poniżej opisujemy je wszystkie.

Co zawiera spirulina?

Niebiesko – zielona alga zawiera dużo pełnowartościowego białka, przez co nazywana jest zielonym mięsem. Spirulinowe proteiny zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Alga jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega – 3 i omega – 6 oraz cennym gamma – linolenowym (GLA). Zapewniają one ochronę przed autoimmunologicznymi chorobami np. reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz chorobami układu krążenia – nadciśnieniem, miażdżycą oraz zawałami. W skład spiruliny wchodzą głównie proste węglowodany oraz glukozamina, która regeneruje chrząstkę stawową. Alga dostarcza także witamin, przede wszystkim jest bogatym źródłem prowitaminy A, która znakomicie wpływa na wzrok i nabłonki układu pokarmowego i oddechowego. Zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę E, która wspomaga płodność u mężczyzn i kobiet. Spirulina chroni przed działaniem wolnych rodników, które powodują starzenie się organizmu oraz przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Alga jest bogatym źródłem wielu związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, manganu, cynku, selenu i chromu oraz barwników: ksantofili i chlorofilu.

Właściwości spiruliny

Spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne, poprzez hamowanie uwalniania histaminy. Wzmacnia układ odpornościowy, zwiększając produkcję limfocytów. Zwiększa produkcję makrofagów, które chronią nas przed atakami bakterii i wirusów. Zawarte w niej żelazo zapobiega anemii. Spirulina przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych oraz wspomaga procesy pozbywania się przez organizm metali ciężkich i toksyn. Chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem oraz przyczynia się do zahamowania rozwoju nowotworów. Spożywanie algi polecane jest dla wegetarian i sportowców w celu uzupełnienia składników odżywczych, w tym przede wszystkim białka. Spirulinę mogą stosować osoby: przewlekle chore, przyjmujące na stałe leki, z niedoborem żelaza i będące na diecie oraz palacze papierosów i osoby nadużywające alkoholu. Nie powinno się podawać jej dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym oraz chorym na fenyloketonurię.

Gdzie kupić spirulinę?

Aura Herbals Spirulina
Aura Herbals Spirulina

Spirulina w tabletkach

Porównaj aktualne ceny

Zastosowanie spiruliny

Sproszkowana spirulina jest używana jako nawilżająca maseczka do twarzy i całego ciała. Wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków oraz do barwienia ręcznie robionych mydeł. Ma działanie odżywiające i ujędrniające skórę, poprawia jej koloryt i wspomaga leczenie zmian trądzikowych. Likwiduje podrażnienia, zaczerwienienia i łagodzi łuszczącą się i popękaną skórę. Wykorzystywana jest do walki z celulitem i zbędnymi kilogramami. Wzmacnia wodno – lipidowy płaszcz skóry, który chroni nas przed szkodliwym wpływem środowiska.

Spirulinę dostaniemy w postaci proszku lub tabletek. W stanie sproszkowanym używana jest zazwyczaj w kosmetyce, np. do przygotowania maseczek, ale można ją również dodać do wszelkiego rodzaju koktajli. W postaci tabletek sprzedawana jest jako suplement diety. Jej cena zależy od jakości i pochodzenia. Tańszą, chińskiej produkcji algę w proszku, kupimy już za 25 złotych za 250 gram. Natomiast bardziej wartościową i z kontrolowanej uprawy np. na Hawajach, kupimy 180 gram za prawie 90 złotych. Podobnie jest z tabletkami, za te pochodzące z Pacyfiku musimy zapłacić 60 złotych za 180 sztuk, natomiast pochodzące z Chin są tańsze i sprzedawane nawet za 30 złotych za ponad 600 sztuk. Przekrój cenowy jest szeroki i tylko od nas zależy którą spirulinę wybierzemy. Algi kupimy w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością, aptekach oraz online.

Spirulina w proszku
Spirulina w proszku

Spirulina w proszku

Porównaj aktualne ceny

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

4 komentarze
  1. Renata 2 lata temu

    Spirulina hawajska wydaje mi się, że jest lepsza jakościowo. Używałam „zwykłej” i tej droższej z Hawajów, i jakoś lepsze efekty dawała ta druga. Zapach obu jest tak samo „przyjemny” ;P

  2. Wiolka 2 lata temu

    Kobietki najlepiej wziąć spirulinę w proszku, a nie w tabletkach. Wtedy łatwiej użyć jej do zrobienia np. maseczki na twarz. Mój kot mnie kocha, jak się posmaruje tym zielonym, rybim wodorostem ;)

  3. Dorothea 2 lata temu

    No niestety zapach spiruliny jest mocno rybi. Może dla fanów owoców morza będzie ok. Zresztą ja sypię około łyżeczki do moich zielonych soków, więc nie wącham jej zbyt długo. Potem w smaku też jj zbytnio nie czuć. Za to kolor jest ekstra szmaragdowy. A najważniejsze, że działa.

  4. Marzanna 1 rok temu

    Zapach zapachowi nierowny :) Jak dla mnie ta droższa z Hawajów albo Febico smakuje ciut lepiej

Gdzie kupić Spirulina w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.