Stewia



Stewia to roślina należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, z pólnocno – wschodniego regionu Paragwaju i terenów graniczących z Brazylią. Uprawiana jest obecnie w Korei, Chinach, Indiach, Tajlandii, Izraelu i Kanadzie. Prawdziwą rewolucję spowodowała w Japonii, gdzie od 30 lat dodawana jest do słodyczy, produktów mlecznych i jako zdrowszy zamiennik słodzący do produkcji napojów. Roślina ta może także z powodzeniem rosnąć w domowej doniczce.

Stewia jako słodzik

Naturalny słodzik ze stewii
Naturalny słodzik ze stewii
Istnieje ponad sto gatunków stewii, jednak do wyrobu substancji słodzącej nadaje się tylko kilkanaście z nich. Najsłodszą odmianą jest Stevia rebaudiana. Ze stewii wydobywa się głównie dwa związki słodzące – stewiozyd i rebaudiozyd A, zwane glikozydami stewiolowymi. Ich budowa sprawia, iż nie są wchłaniane z przewodu pokarmowego. Stewia jak każda nowość, została przebadana i w 2011 roku została dopuszczona do użytku przez Unię Europejską. Jest znakomitą alternatywą dla sztucznych słodzików, jest dobra zwłaszcza dla diabetyków i osób walczących z otyłością. Jej indeks glikemiczny IG jest równy 0, a do tego nie ma kalorii (!). Stewię mogą także spożywać dzieci, jednak niemowlętom nie poleca się jej podawania – należy zaczekać co najmniej do 2 roku życia dziecka. Stewia to także dobra alternatywa dla cukru w przypadku kobiet w ciąży.

Właściwości stewii

Czekolada ze stewią
Czekolada ze stewią
Liście stewii zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, beta karoten, wapń, magnez, potas, chrom, selen, mangan i żelazo. Dzięki zawartości stewiozydu można posłodzić dowolne wypieki czy desery i podczas gotowania czy pieczenia, stewia nie straci swoich właściwości. Jest rozpuszczalna w wodzie, tłuszczach i alkoholu. Ten środek słodzący jest stabilny również w kwaśnym środowisku i nie ulega fermentacji. Stewiozyd działa przeciwpróchniczo i hamuje wzrost płytki nazębnej. Używany jest w produkcji past do zębów i płynów do płukania ust. Łagodzi także objawy zapalenia dziąseł i paradontozy. Już od dawna Indianie właśnie w tym celu żują liście stewii. Jest pomocna w procesie odchudzania, zwiększa tolerancję glukozy i osłabia apetyt. Systematyczne spożywanie stewii pomaga odstawić insulinę. Badania potwierdziły, że wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę trzustki. Polecana jest w leczeniu drożdżycy i dla zrównoważenia flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Mogą ją stosować chorzy na fenyloketonurię.

Gdzie kupić stewię?

Poniżej przedstawiamy porównanie cen stewii:

Stewia
Stewia

Stewia spożywcza

Porównaj aktualne ceny

Zastosowanie stewii

Stewię stosuje się w formie wodnych wyciągów na skórę łojotokową i wypryski. Maseczki z jej dodatkiem mają działanie przeciwzmarszczkowe i ujędrniające. Roślina ta znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni. Świeże liście stewii można dodawać do sałatek, z kolei suszonymi i sproszkowanymi liśćmi posłodzimy herbatę lub kawę, nie zmieniając ich koloru. Stewia świetnie nadaje się do wyrobu przetworów owocowych i soków. Do słodzenia ciast warto jest przygotować ekstrakt ze stewii. Wystarczy wziąć około 150 g suszonych liści (lub 50 g świeżych) i gotować je przez 10 minut w 1 litrze wody. Po zagotowaniu odstawiamy miksturę na pół godziny i przecedzamy. Powstały syrop można przechowywać do kilku tygodni. Na polskim rynku spotkać można też słodycze słodzone stewią: czekolady, cukierki i batoniki. A oto przepis na ciasto ze stewią:

Jakie preparaty ze stewią wybrać i kupić?

Obecnie na rynku istnieje wiele preparatów zawierających stewię. Oto zestawienie najpopularniejszych z nich:

Odżywki i suplementy ze stewią Aktualna cena
Preparaty ze stewią Aktualna cena

Producenci i cena stewii

Jaka postać stewii jest najlepsza? Można ją kupić w postaci proszku, tabletek lub płynu, w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych marketach, aptekach oraz online. Ceny w zależności od rodzaju i gramatury wahają się od 20 do 50 złotych. Wśród producentów preparatów ze stewii znajdują się następujące firmy: NatVita, Planta Dulce, Health link czy Langsteiner. Na rynku dostępne są także sadzonki stewii. Koszt jednej to około 12 złotych. Najlepiej jest hodować ją w donicach na balkonach albo posadzić w połowie maja w ogródku. Uprawa jest nieskomplikowana, a przez całe lato można słodzić świeżo zerwanymi listkami zimne napoje. Jesienią, kiedy liście zrobią się jeszcze słodsze, warto je zebrać i ususzyć, by zimą cieszyć się ich smakiem. W internecie co jakiś czas pojawiają się opinie o rzekomej szkodliwości stewii, jednak dotychczas żadne badania tego nie dowiodły.

Zobacz gdzie kupić w dobrej cenie na 2017:

3 komentarze
  1. Monia 2 lata temu

    Stewi używam już od paru lat. Kiedyś ciężko było ją dostać, teraz nawet hoduje stewie w doniczce :) Kupić ja można już we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością.

  2. PatiZet 2 lata temu

    Ja też hoduje stewie na swoim oknie, jednak jak ucięłam kawałek i włożyłam do herbaty, to nie oddała z siebie ani grama słodkości. Nie wiem, może jak te lisie ususzę…

  3. Dedi877 3 miesiące temu

    PatiZet, choć dawno to pisałaś i pewnie już sama znalazłaś tę informację;) Ale rzeczywiście, liście stewii trzeba ususzyć, a potem pokruszyć i tak dodawać np. do herbaty:)Biorąc pod uwagę, że nie ma kalorii, to naprawdę doskonały zamiennik cukru:)

Gdzie kupić Stewia w 2017

Dodaj swój komentarz:

Dodaj komentarz

Twoje opinie będą widoczne ale adres e-mail pozostanie ukryty.